Etapa 13

MOZIRJE - MOTNIK

Etapa je dolga 24,4 km. Predviden čas zmerne hoje je 6h 30min.

Vse do Motnika in naprej čez Trojane do Moravč ter do sv. Miklavža, nas bodo vodile rumeno-rdeče markacije evropske pešpoti E6.

KONTROLNE TOČKE

Nazarje: frančiškanski samostan (žig se nahaja v pizzeriji Izoles, Savinjska cesta 1, 3331 Nazarje)

Šmartno ob Dreti: cerkev sv. Martina (žig se nahaja v pizzeriji Turky, Šmartno ob Dreti 86, 3341 Šmartno ob Dreti)

Motnik: cerkev sv. Jurija (žig se nahaja v gostilni Pri Flegarju, Motnik 11, 1221 Motnik)

Več informacij:

Opis poti te etape.

Turistične informacije za to etapo.

Frančiškanski samostan Nazarje

Samostan leži na vzpetini Gradišče nad sotočjem Savinje in Drete ob župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja (Marija Nazaret). Frančiškani so leta 1661 dozidali sedanjo veliko cerkev z dvema zvonikoma, ki je tipično renesančna stavba, z baročno opremljeno notranjostjo. Med leti 1635 do 1639 so ob cerkvi zgradili samostan. Znan je bil po svoji hišni lekarni, ki naj bi pričela delovati že pred letom 1695 in po samostanski knjižnici, ki se ponaša z nekaterimi redkimi eksponati. Zraven frančiškanskega samostana se nahaja tudi samostan drugega Frančiškovega reda - Reda ubogih sester svete Klare, sester klaris. Na pobudo bratov frančiškanov so v začetku leta 2010 v nazarskem samostanu odprli stopinjo sv. Martina. Ustanovljeno je tudi Kulturno društvo sv. Martina Marija Nazaret. Samostan sprejema romarje.

Naslov

Samostanska pot 50

SI-3331 Nazarje

Tel.: +386 (0)3 583 19 93

www.franciskani-nazarje.rkc.si/samostan

Šmartno ob Dreti: župnijska cerekev sv. Martina

Župnijska cerkev stoji na ravnini sredi vasi in se prvič omenja leta 1426. Sedanjo podobo ima cerkev iz 19. stoletja, ko so podaljšali ladjo ter nadzidali staro zakristijo. Veliki tabernakeljski oltar iz okoli leta 1900 krasi oltarna slika sv. Martina, ki deli plašč iz. 2. polovice 19. stoletja, na straneh sta upodobljena sv. Peter in Pavel. Cerkev delno obdaja obzidje. Pred cerkvijo stoji velika lipa.

Naslov

Šmartno ob Dreti 22

SI-3341 Šmartno ob Dreti

www.zupnija-smartno-ob-dreti.rkc.si