Etapa 11

VOJNIK - VELENJE

Etapa je dolga 28,6 km. Predviden čas zmerne hoje je 9h.

Od odcepa pri hiši Hrenova 12, do Šmartnega v Rožni dolini, nas bodo vodile belo rumene markacije za pohodne tematske poti. Od Šmartnega v Rožni dolini pa vse do Velenja, nas bodo ponovno vodile belo rdeče Knafelčeve markacije. Skozi mesto Velenje nas bodo vodile belo-rumene markacije za pohodne tematske poti.

KONTROLNE TOČKE

Šmartno v Rožni dolini: cerkev sv. Martina (žig se nahaja v pizzeriji Emma, Šmartno v Rožni dolini 32a, 3201 Šmartno v Rožni dolini)

Šentjugert: cerkev sv. Kunigunde (žig se nahaja v skrinjici pred planinskim domom ob cerkvi)

Dobrna: cerkev Marijinega vnebovzetja (žig se nahaja v gostilni in pizzeriji Pod kostanji, Dobrna 25, 3204 Dobrna

Lopatnik (žig se nahaja na turistični kmetiji Tuševo, Lopatnik 11, 3320 Velenje)

Velenje: cerkev sv. Martina (žig se nahaja v Turistično informacijskem centru Velenje, Stari trg 3, 3320 Velenje)

Več informacij:

Opis poti te etape

Turistične informacije za to etapo

Župnijska cerkev sv. Martina

Prvotno gotska cerkev stoji na vzpetini v jedru vasi in se prvič omenja leta 1335. Sedanja cerkev je bila zgrajena leta 1856 po načrtih Milana Sunka. 20. septembra 1858 jo je posvetil blaženi Anton Martin Slomšek, ki je cerkvi daroval oltarno sliko sv. Martina. Glavni oltar sv. Martina sta izdelala Janez Rangus in Martin Spiller med leti 1860 in 1870. Oltarna slika predstavlja sv. Martina in je delo Hansa Kleina, ob njej stojita baročna kipa sv. Petra in Pavla. Prezbiterij krasijo freske Tomaža Fantonija in Jakoba Brolla iz leta 1866, na oboku Sv. Trojica, na stenah prizori iz življenja sv. Martina. Ladjo je poslikal Janez Gosar ml. leta 1896. Nad zunanjim zahodnim vhodom je niša s kipom sv. Martina iz 2. polovice 19. stoletja, ob južni kapeli je razpelo s Križanim iz srede 19. stoletja.

Velenje: župnijska cerkev sv. Martina

Cerkev leži na skalni polici na severnem robu Velenja na nadmorski višini 424 m in stari del cerkve spada med najstarejše cerkve v Šaleški dolini. Prvič se omenja že sredi 13. stoletja. Sedanja stara cerkev z zvonikom je po stilu sodeč iz 2. polovice 16. stoletja in je bila barokizirana v prvi polovici 18. stoletja in nato prenovljena še leta 1874. Leta 1940 so po načrtih arhitekta Jožeta Mesarja na severni strani prizidali novo cerkev in na zahodu zvonik z obsežno vežo. V novi cerkvi oltar krasi slika sv. Martina, delo slovenjgraškega slikarja Janeza Andreja Straussa iz leta 1768. Zraven sta sliki sv. Jurija in Rožnovenska Mati Božja ter veliki gotski Križani. Od leta 2006 cerkev krasijo nove orgle, delo orglarske delavnice Škrabl iz Rogaške Slatine.