Novice

POT SV. MARTINA V SLOVENIJI ODPRTA

V nedeljo 8. maja 2022, smo v Sloveniji začeli praznovati Dan Evrope s svečanim odprtjem slovenskega dela Velike Evropske kulturne poti sv. Martina Tourskega. Z smerokazi in panoji smo označili tudi Tretji del, ki pelje od Logatca do Opatjega sela in nato prečka mejo z Italijo in vodi naprej proti Doberdobu. S tem je pot sv. Martina v Sloveniji izgrajena.

Prvi del odprtja poti je potekal v Opatjem selu v slikovitem in od vetra razkuštranem kraškem ambientu ob hiše opajske tradicije. Izmed govornikov so zbrane, kakšnih 200 obiskovalcev, nagovorili župan občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar, Silvester Gaberšček - predstavnik ministrstva za kulturo in dr. Edvard Kovač - predsednik Evropskega kulturnega centra sv. Martina Tourskega Slovenija. Na slovesnosti je pod vodstvom dirigenta Hilarija Lavrenčiča pel zbor Hrast, ki je zapel ljudsko Kje so tiste stezice v priredbi Hilarija Lavrenčiča, Kresno jutro Ubalda Vrabca in ljudsko beneško pesem Ljubca moja prav tako v priredbi Hilarija Lavrenčiča. Dogodek je povezovala Nataša Konc Lorenzutti.

Po prvem delu se nas je kakšnih 200 pohodnikov romarjev podalo na pot od Opatjega Sela do Kostanjevice na Krasu, kjer smo odkrili in blagoslovili tudi stopinjo sv. Martina, ki krasi sedaj pročelje tamkajšnje cerkve Ob tej priliki smo izdali še poštno znamko s spominsko poštno razglednico.


Slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki Ministrstva za kulturo Slovenije, Kulturni ataše Veleposlaništva Madžarske, lokalni župani in cerkveni predstojniki župnij ter tudi predstavniki turističnih agencij. Nastopil je tudi znani slovenski interpret Gregor Čušin.ODPRTJE VELIKE EVROPSKE KULTURNE POTI SV. MARTINA V SLOVENIJI

8. maj 2022 ob14h, Opatje selo - Kostanjevica na Krasu

PROGRAM

Ob 14.00 – Slovesnost ob Hiši opajske tradicije, Glavni trg, Opatje selo.

Nagovori:
Mauricij Humar - župan občine Miren-Kostanjevica
Silvester Gaberšček - vodja sektorja na Ministrstvu za kulturo RS
dr. Edvard Kovač - predsednik Evropskega kulturnega centra sv. Martina Tourskega Slovenija.
Nastopil bo Mešani pevski zbor Hrast iz Doberdoba.
Povezovanje: Nataša Konc Lorenzutti

Sodelujejo: Turistično društvo Cerje, Prosvetno društvo '' Kras'', Društvo žensk Žbrinca Opatje selo in KS Opatje selo


Ob 15.00 – Pohod po Poti sv. Martina k cerkvi sv. Martina v Kostanjevici na Krasu.

Čas hoje je približno 1 ura 45 minut po nezahtevnem ravninskem kolovozu.


ob 17.00 – Odprtje kamnite plošče z Martinovo stopinjo na pročelju cerkve sv. Martina v Kostanjevici na Krasu.

Nagovori gostov.
Nastop igralca Gregorja Čušina.
Nastopil bo cerkveni pevski zbor iz Kostanjevice na Krasu,
Vodeni ogled notranjosti cerkve.
Filatelistična razstava in pogostitev.
Druženje.

Pripravlja Evropski kulturni center sv. Martin Tourski Slovenija v sodelovanju z župnijo in KS Kostanjevica na Krasu.

Za pohodnike, ki bodo želeli, bo zagotovljen prevoz iz Kostanjevice na Krasu v Opatje seloKontakt za prireditev:

Polona Abram, medobčinska koordinatorka
M: 070 820 531
E:
abram.polona@gmail.com

Kontakt za prevoz na prireditev:
Tine Jenko, tajnik društva
E:
info@svetimartintourski.si

11. 11. 2021
Aktivnosti za izgradnjo 3. dela poti sv. Martina v Sloveniji so v zaključni fazi. Eden izmed naših partnerjev pri tem projektu je tudi Mestna občina Nova Gorica, ki je o tem objavila naslednjo novico:
"V naše kraje pa prav te dni prihajajo stopinje svetega Martina, saj se zaključujejo priprave za označitev Martinove poti – iz Vipavske doline preko Branika proti Krasu. Vabljeni po Martinovih stopinjah tudi do Grad Rihemberk, ki na martinov vikend zadnjič letos odpira vrata za obiskovalce." Več...

7. 11. 2021
V nedeljo 7. novembra 2021 smo v Brjah slovesno izročili blagoslovljeno stopinjo sv. Martina. Pot sv. Martina se vije namreč tudi skozi te prelepe kraje, kjer stoji cerkvica posvečena sv. Martinu, odkoder je sanjski pogled na Vipavsko dolino. Naš član in nekdanji direktor društva dr. Ferdinand Šerbelj, je pred časom našel zelo poškodovano sliko znamenitega umetnika Parolija o sv. Martinu in jo dal lepo obnoviti. Tako sedaj krasi glavni oltar v Brjah. Nad znamenitim prizorom delitve plašča sta še sv. Pavel in sv. Hieronim. Kako močno je slika vpeta v krajevno izročilo!