Novice

BLAGOSLOV STOPINJE SV. MARTINA NA LIMBARSKI GORI

V nedeljo 4. septembra 2022 je na Limbarski gori potekal vsakoletni romarski shod. Ob tej priložnosti je bila na cerkvi sv. Valentina odkrita in blagoslovljena tudi stopinja sv. Martina. Po sveti maši, ki se je začela ob 10. uri, je zbrane najprej nagovoril tajnik Evropskega kulturnega centra sv. Martin Tourski - Slovenija mag. Tine Jenko in nato še župan občine Moravče dr. Milan Balažic, nato pa je stolni župnik g. Roman Starc blagoslovil stopinjo sv. Martina. Na slovesnosti je prepeval cerkveni mladinski pevski zbor iz Moravč. Slovesnosti se je udeležilo veliko romarjev in pohodnikov, saj je bila cerkev polna.

BLAGOSLOV STOPINJE SV. MARTINA V GABERJAH

V nedeljo, 4. septembra 2022 je blagoslov stopinje sv. Martina potekal tudi v kraju Gaberje. Slovesnost je potekala v župnijski cerkvi sv. Martina. Po sveti maši je predsednik Evropskega kulturnega centra sv. Martin Tourski - Slovenija p. dr. Edvard Kovač vse zbrane ponovno nagovoril in nato blagoslovil stopinjo.

ZAPRTJE POTI NA OBMOČJU PRIMORSKE

Planinska zveza Slovenije obvešča o zaprtju območja, kjer se nahaja tudi naša pot. Zaradi posledic požara so vse planinske poti na območju od Železnih vrat do Cerja do nadaljnjega zaprte. Več na tej povezavi: https://planinsko-drustvo-ng.si/zaprte-poti-na-obmo%C4%8Dju-trstelja-cerja

Obhod je možen po lokalni cesti med Lipo in Kostanjevico na Krasu.

ODKRITJE LOGOTIPA POTI SV. MARTINA V KAMNICI PRI MARIBORU

V soboto 18. 6. 2022 ob 9:30 bomo v Kamnici pri Mariboru odkrili železni logotip poti sv. Martina z oznako kontrolne točkeKT 15 na poti sv. Martina po Sloveniji. Logotip je nameščen na steni podvoza župnijskega dvorišča. Logotip bo skupaj z gospodom Jožetom Povhom župnikom iz Kamnice in članom upravnega odbora društva odkril predsednik Evropskega kulturnega centra sv. Martin Tourski - Slovenija dr. edvard Kovač.

SKUPŠČINA EVROPSKIH KULTURNIH CENTROV, 12. - 14. 5, Beveren (Belgija)

V mestu Beveren v Belgiji se je od 12. do 14. maja 2022 potekala letna skupščina Mreže Evropskih kulturnih centrov sv. Martina Tourskega. Slovenijo je na srečanju zastopal tajnik društva Valentin Jenko. Poleg rednih zadev, ki smo jih obravnavali na srečanju (sprejem letnih poročil o delovanju in finančnem poslovanju mreže) velja omeniti tudi sprejem dveh novih organizacij v našo mrežo. Obe organizaciji prihajata iz Italije. Tako mreža sedaj šteje 16 kulturnih centrov sv. Martina, ki smo povezani v mrežo in skrbimo za upravljanje poti sv. Martina. V okviru s

POT SV. MARTINA V SLOVENIJI ODPRTA

V nedeljo 8. maja 2022, smo v Sloveniji začeli praznovati Dan Evrope s svečanim odprtjem slovenskega dela Velike Evropske kulturne poti sv. Martina Tourskega. Z smerokazi in panoji smo označili tudi Tretji del, ki pelje od Logatca do Opatjega sela in nato prečka mejo z Italijo in vodi naprej proti Doberdobu. S tem je pot sv. Martina v Sloveniji izgrajena. 

Prvi del odprtja poti je potekal v Opatjem selu v slikovitem in od vetra  razkuštranem kraškem  ambientu ob hiše opajske tradicije. Izmed govornikov so zbrane, kakšnih 200 obiskovalcev, nagovorili župan občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar, Silvester Gaberšček - predstavnik ministrstva za kulturo in dr. Edvard Kovač - predsednik Evropskega kulturnega centra sv. Martina Tourskega Slovenija.  Na slovesnosti je pod vodstvom dirigenta Hilarija Lavrenčiča pel zbor Hrast, ki je zapel ljudsko Kje so tiste stezice v priredbi Hilarija Lavrenčiča,  Kresno jutro Ubalda Vrabca in ljudsko beneško pesem Ljubca moja prav tako v priredbi Hilarija Lavrenčiča.  Dogodek je povezovala Nataša Konc Lorenzutti.

Po prvem delu se nas je kakšnih 200 pohodnikov romarjev podalo na pot od Opatjega Sela do Kostanjevice na Krasu, kjer smo odkrili in blagoslovili tudi stopinjo sv. Martina, ki krasi sedaj pročelje tamkajšnje cerkve Ob tej priliki smo izdali še poštno znamko s spominsko poštno razglednico.


Slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki Ministrstva za kulturo Slovenije, Kulturni ataše Veleposlaništva Madžarske, lokalni župani in cerkveni predstojniki župnij ter tudi predstavniki turističnih agencij. Nastopil je tudi znani slovenski interpret Gregor Čušin. 

ODPRTJE VELIKE EVROPSKE KULTURNE POTI SV. MARTINA V SLOVENIJI

8. maj 2022 ob14h, Opatje selo - Kostanjevica na Krasu

PROGRAM

Ob 14.00 – Slovesnost ob Hiši opajske tradicije, Glavni trg, Opatje selo.

Nagovori:
Mauricij Humar - župan občine Miren-Kostanjevica
Silvester Gaberšček - vodja sektorja na Ministrstvu za kulturo RS
dr. Edvard Kovač - predsednik Evropskega kulturnega centra sv. Martina Tourskega Slovenija.
Nastopil bo Mešani pevski zbor Hrast iz Doberdoba.
Povezovanje: Nataša Konc Lorenzutti

Sodelujejo: Turistično društvo Cerje, Prosvetno društvo '' Kras'', Društvo žensk Žbrinca Opatje selo in KS Opatje selo


Ob 15.00 – Pohod po Poti sv. Martina k cerkvi sv. Martina v Kostanjevici na Krasu.

Čas hoje je približno 1 ura 45 minut po nezahtevnem ravninskem kolovozu.


ob 17.00 – Odprtje kamnite plošče z Martinovo stopinjo na pročelju cerkve sv. Martina v Kostanjevici na Krasu.

Nagovori gostov.
Nastop igralca Gregorja Čušina.
Nastopil bo cerkveni pevski zbor iz Kostanjevice na Krasu,
Vodeni ogled notranjosti cerkve.
Filatelistična razstava in pogostitev.
Druženje.

Pripravlja Evropski kulturni center sv. Martin Tourski Slovenija v sodelovanju z župnijo in KS Kostanjevica na Krasu.

Za pohodnike, ki bodo želeli, bo zagotovljen prevoz iz Kostanjevice na Krasu v Opatje seloKontakt za prireditev:

Polona Abram, medobčinska koordinatorka
M: 070 820 531
E: abram.polona@gmail.com

Kontakt za prevoz na prireditev:
Tine Jenko, tajnik društva
E: info@svetimartintourski.si 

11. 11. 2021
Aktivnosti za  izgradnjo 3. dela poti sv. Martina v Sloveniji  so v zaključni fazi. Eden izmed naših partnerjev pri tem projektu je tudi Mestna občina Nova Gorica, ki je o tem objavila naslednjo novico:
"V naše kraje pa prav te dni prihajajo stopinje svetega Martina, saj se zaključujejo priprave za označitev Martinove poti – iz Vipavske doline preko Branika proti Krasu. Vabljeni po Martinovih stopinjah tudi do Grad Rihemberk, ki na martinov vikend zadnjič letos odpira vrata za obiskovalce." Več... 

7. 11. 2021
V nedeljo 7. novembra 2021 smo v Brjah slovesno izročili blagoslovljeno stopinjo sv. Martina. Pot sv. Martina se vije namreč tudi skozi te prelepe kraje, kjer stoji cerkvica posvečena sv. Martinu, odkoder je sanjski pogled na Vipavsko dolino. Naš član in nekdanji direktor društva dr. Ferdinand Šerbelj, je pred časom našel zelo poškodovano sliko znamenitega umetnika Parolija o sv. Martinu in jo dal lepo obnoviti. Tako sedaj krasi glavni oltar v Brjah. Nad znamenitim prizorom delitve plašča sta še sv. Pavel in sv. Hieronim. Kako močno je slika vpeta v krajevno izročilo!