Etapa 10

ZREČE - VOJNIK

Etapa je dolga 29,7 km. Predvideni čas zmerne hoje je 8h 45min.

Od cerkve sv. Martina na Zlakovi do Slovenskih Konjic nas bodo vodile belo rumene markacije za pohodne tematske poti. Od Slovenskih Konjic pa vse do Rožnega Vrha nas bodo vodile belo rdeče Knafelčeve markacije za planinske poti. Tudi odcep poti z Uršule do Ponikve je označen s temi markacijami.

Opis poti te etape

Turistične informacije za to etapo

ZLAKOVA

Podružnična cerkev sv. Martina

Podružnična cerkev sv. Martina stoji na nadmorski višini 578 m. Začetki segajo v 14. stoletje, ko so jo začeli graditi kartuzijani iz bližnjega samostana v Žičah. Najstarejši del cerkve je vzhodni del ladje s poznogotskim vhodom, ki je bila leta 1739 podaljšana in obokana (letnica na slavoloku). Prezbiterij z zvonikom na severni strani je bil verjetno dozidan leta 1686, kar priča letnica na portalu v zvonik, ki služi kot zakristija. Na slavoloku najdemo napis: »Prenovljena leta 1923«. Glavni oltar je iz leta 1709, kar je razvidno iz napisa na njegovem hrbtu. Posvečen je sv. Martinu iz Toursa, ki je upodobljen z gosko, na desni strani je apostol Jakob mlajši in na levi apostol Filip.

Fotka: cerkev sv. Martina Zlakova

Fotka: kartuzija Žiče

Kartuzija Žiče

Dolina sv. Janeza Krstnika z mogočno Žičko kartuzijo je skrivnostna nedokončana zgradba, ki s svojo spokojnostjo obiskovalcu omogoči umik pred civilizacijo.

Skozi stoletja je v varno zavetje vabil Gastuž, najstarejša gostilna v Srednji Evropi, hiša gostoljubnosti, namenjena popotnikom, ki niso imeli vstopa v notranjost kartuzije. Vabljeni v prenovljen objekt, kjer je v pritličju točilnica, v zgornjem nadstropju pa je urejena restavracija.

KONTROLNE TOČKE

Zlakova: podružnična cerkev sv. Martina (žig se nahaja v skrinjici pri cerkvi)

Zreče: župnijska cerkev sv. Egidija (žig se nahaja v gostilni Jurček, Cesta na Roglo 4b, 3214 Zreče)

Slovenske Konjice: cerkev sv. Jurija (žig se nahaja v kavarni Gospodična, Stari trg 13, 3210 Slovenske konjice)

Žička kartuzija (žig se nahaja v Turistično informacijskem centru Žička kartuzija, Špitalič pri Slovenskih konjicah 9, 3215 Loče; ob ponedeljkih zaprto)

Ponikva: župnijska cerkev sv. Martina (žig se nahaja v gostilni Vovk, Hotunje 6, 3232 Ponikva; ob nedeljah zaprto)

Dramlje: cerkev Marije Magdalene (žig se nahaja v Okrepčevalnici Čater, Laze pri Dramljah 13, 3222 Dramlje; nedelja odprto do 12. ure)

Tomaž nad Vojnikom: cerkev sv. Tomaža (žig se nahaja v skrinjici pri cerkvi in v Planinskem domu Tomaž nad Vojnikom, Tomaž nad Vojnikom 17, 3212 Vojnik)

Več informacij: