Novice

17. 2. 2019
Nov naslov društva / New Addresse
Obveščamo vas, da ima društvo nov naslov / New address of the centre is:

Evropski kulturni center sv.Martin Tourski -Slovenija
Prešernova 9, 1000 Ljubljana (Slovenija)

29.10.2018
Rotary Club Ljubljana Center boter poti sv. Martina
Evropski kulturni center sv. Martin Tourski - Slovenija se zahvaljuje Rotary Clubu Ljubljana Center za prevzem botrstva nad potjo sv. Martina v Sloveniji na odseku Ljubljana - Logatec. Naše medsebojno sodelovanje temelji na prepoznavanju skupnih vrednot človekoljubnosti, dobrodelnosti in vzajemnosti, ki ju vsaka organizacija na svoj način uresničuje. Tudi letos bo tako Rotary Club Ljubljana Center organiziral dobrodelni Martinov večer.
Praznik sv. Martina Tourskega 2016
Objavljamo povezave na nekatere domače in tuje prispevke ob jubilejnem letu 1700 letnice rojstva sv. Martina Tourskega.
Dogodki ob jubilejnem praznovanju 1700 letnice rojstva sv. Martina
V četrtek 10. 11. 2016 so v Šmartnem na Pohorju ter na gradu v Slovenski Bistrici potekale slovesnosti ob 1700 letnici rojstva sv. Martina Tourskega. V cerkvi sv. Martina v Šmartnem na Pohorju je nadškof Cvikl daroval sveto mašo, na gradu pa je potekal kulturni program s predstavitvijo poti ter življenja sv. Martina. Več...

V nedeljo 13. 11. 2016 je bila ob 10h na frančiškanskem samostanu Marijinega oznanenja v Ljubljani odkrita in blagoslovljena stopinja sv. Martina, ki je delo francoskega kiparja Michela Audiarda. Na mestu, kjer danes stoji cerkev Marijinega oznanenja, je v preteklosti namreč stala cerkev sv. Martina, prav tako pa v neposredni bližini tromostovja poteka tudi Velika evropska kulturna pot sv. Martina. Stopinjo je blagoslovil župnik p. Pavle Jakop, zbrane pa je nagovoril p. Edvard Kovač, ki je poudaril, da sv. Martin predstavlja ideal vzajemne delitve. Prav tako je bila ta dan v ljublanski stolnici ter v nekaterih drugih cerkvah krstno izvedna maša na čast sv. Martina Tourskega, ki jo je v okviru glasbenega natečaja zložil slovenski skladatelj Damijan Močnik in je bila na natečaju izbrana kot najboljše glasbeno delo.


26. 4. 2016: Izid javnega natečaja za novo glasbeno delo
Na javni razpis za novo slovensko mašo v čast sv. Martinu Tourskemu, je prispelo sedem skladb, ki so vse ustrezale pogojem razpisa. Za oceno prispelih skladb je razpisovalec imenoval strokovno komisijo v sestavi: mag. Tomaž Faganel, dirigent in muzikolog, prof. emeritus, mag. art. Uroš Lajovic, dirigent in skladatelj (oba Ljubljana) in red. prof. dr. Franz Praßl, teolog, cerkveni glasbenik in dirigent (Gradec - Rim). Komisija je pregledala prispele skladbe in v smislu 6. točke natečaja za objavo, izvedbo v nedeljo 13. novembra 2016 in denarno nagrado izbrala skladbo Maša v čast sv. Martinu, ki jo je natečaju posredoval Damijan Močnik. Dodatnih skladb za objavo v smislu 2. stavka 6. točke natečaja komisija ni priporočila. Razpisovalec bo poskrbel za uresničitev 9.točke natečaja.


Priročnik za počitniški duhovni program za otroke
V jubilejnem letu, ko praznujemo 1700 letnico rojstva sv. Martina Tourskega je pri Slomškovi založbi Maribor izšel priročnik za izvedbo Kolpingovih počitniških dni, počitniškega duhovnega programa za otroke o svetem Martinu Tourskem. Več... 

V priporčniku se nahaja tudi pesem o sv. Martinu avtorice s. Klare Jarc. Objavljamo notni in avdio zapis.

Sveti Martin: evropska osebnost leta
"Sveti Martin Tourski ni samo svetniška podoba, ki je zaznamovala krščanski svet, ampak je hkrati postal tudi simbol evropske civilizacije". Tako o sv. Martinu Tourskemu zapiše podpredsednik Kulturnega centra sv. Martin Tourski - Slovenija dr. Edvard Kovač v prispevku z naslovom "Ob evropski osebnosti leta  svetega Martina Tourskega", ki je pred kratkim izšel v Koledarju Mohorjeve družbe za leto 2016. Za ogled kliknite tukaj.


Letna skupščina mreže evropskih centrov sv. Martina Tourskega
V Paviji (Italija) je od 27. do 28. novembra 2015 potekala redna letna skupščina Evropskih centrov sv. Martina Tourskega, katere se je udeležila tudi delegacija iz slovenskega kulturnega centra sv. Martina, ki je eden izmed ustanovnih članov mreže.


Javni natečaj za novo skladbo
Objavljamo besedilo javnega natečaja za novo skladbo oziroma za mašo posvečeno sv. Martinu. Namen natečaja je priprava na 1700 - letnico rojstva sv. Martina Tourskega, ki jo bomo praznovali leta 2016. Rok za oddajo je 22. 1. 2016.
Besedilo razpisa

Comments